RECOMANACIONS PRÀCTIQUES

Com buscar lloc per viure: si es vol viure sol o amb una altra persona, només cal passar els dos o tres primers dies fent un intensiu en house hunting (recerca de pis/casa). Es pot recórrer a les agències immobiliàries i els carrers buscant rètols. Si es vol viure en grup de 3 o més persones, el pis o casa ha de tenir House Multiple Occupancy Licence (HMO licence) i, per tant, és més difícil de trobar algun lloc on viure. Els preus per habitació són unes 250 lliures mensuals, factures apart. La millor zona per viure és el centre però també hi ha zones del sud que són recomanables. Cal tenir en compte, en tot cas, el lloc de treball per tal d’acabar de decidir on viure.

Què visitar i què fer: A l’Oficina de Turisme de Glasgow, a George Square, us donaran plànols de la ciutat i un llibret informatiu sobre què fer a Glasgow.

Bitllets de transport: Si viatgeu a la feina en autobús, compreu bitllets setmanals o mensuals. Depèn del recorregut que hagueu de fer, es pot comprar al mateix autobús (abonament setmanal sense carnet o foto personal) o a les botigues 24 hores (abonaments setmanals o mensuals amb carnet i foto personal). Si viatgeu amb tren i/o metro, també hi ha abonaments.

Viatges a Escòcia: cal aprofitar l’estada a Glasgow per visitar altres llocs de la geografia escocesa. A tot arreu hi ha castells i monuments històrics per visitar. Recomano fer-se el carnet de Historic Scotland, amb el qual pagant una quota anual, pots entrar a tots els llocs d’interès d’aquesta associació de manera gratuïta. L’Oficina de Turisme de Glasgow, a George Square, dóna tot tipus d’informació sobre transport, llocs per visitar, allotjament (inclosos els youth hostels independents i de la xarxa internacional, que a Escòcia són de molta qualitat i bon preu).

On comprar menjar: hi ha diferents cadenes de supermercats. Per preu i qualitat recomano els supermercats Tesco i Asda. Els Morrisons són una mica més cars i els Sainsbury’s són els més cars de tots. Es pot encarregar la compra per internet amb un cost aproximat d’unes 5 lliures per comanda.

On anar a comprar roba: el centre de la ciutat està ple de botigues de roba. Al contrari del que podríem pensar, la roba no és gens cara i hi ha rebaixes tot l’any. Els carrers on comprar són Buchanan, Sauchiehall i Argyle.

Carnet d’estudiant: és recomanable tenir un carnet d’estudiant que ens permet tenir descomptes a botigues, entrades a museus, cinemes, discoteques, etc

Mòbil i telèfon: l’opció més recomanable és comprar una targeta escocesa. N’hi ha de diferents companyies. L’Orange payasyougo és força recomanable: pagues unes 5 lliures per adquirir la targeta i després vas fent topups a partir de 5 lliures. Per trucar a Catalunya, el millor és comprar una targeta Iphone, que es va carregant a partir de 5 lliures i que dóna molts minuts.

Biblioteca: Cal fer-se la library card. Tens accés a préstec de material i accés a internet. Si no tens ordinador portàtil ni internet a casa, és interessant anar a la biblioteca per obrir el mail personal, atès que a les escoles no està permès.

Com vestir a la feina: No es poden portar texans, però tampoc cal vestir gaire formal.

National Insurance Number: Si ja el teniu perquè heu estat treballant al Regne Unit anteriorment, es pot tornar a fer servir, no caduca mai. Si no és així, cal que feu els tràmits el més aviat possible. Cal demanar dia i hora a les oficines de la Seguretat Social per fer una entrevista. Després us donaran un número i podreu registrar-vos amb el metge de capçalera.

Income tax: Aquest impost no l’hem de pagar com a language tutors que som, però pot ser que els dos primers mesos ens el dedueixin de la nòmina. Cal fer una carta de reclamació a l’oficina d’hisenda perquè en els mesos següents ja no ens el dedueixin i ens tornin el que hem pagat indegudament. Normalment el mes de desembre la situació ja queda regularitzada.

Council Tax: Aquest impost tampoc l’hem de pagar com a language tutors que som, però pot ser que l’Ajuntament ens enviï una carta per fer-ne el pagament. Cal fer un escrit explicant la nostra situació per tal que ens declarin exempts de l’impost.

Bank accounts:  És difícil obrir un compte a un banc. Cal que l’autoritat que us contracta faci un document certificant que treballeu per ells i on consti la vostra adreça a Glasgow. L’únic banc que no ens ha posat problemes tenint aquest certificat és Lloyds Bank. Ens han tractat molt bé.

Metges: No cal que us feu una assegurança mèdica privada atès que esteu totalment coberts amb el sistema de salut pública. Cal que quan tingueu el National Insurance Number us registreu amb un metge i un dentista.