Llengua i Literatura Catalana
Descripció
Departament didàctic
L’estudi de la llengua i la literatura catalanes és una part importantíssima de la cultura del nostre país per al desenvolupament de la comunicació humana. Atès el paper primordial que tenen la comunicació oral i escrita en la nostra societat, la fita que cal aconseguir amb aquesta educació en la llengua i la literatura és dotar l’alumnat de prou eines per créixer, tant en els aspectes intel·lectuals com en els aspectes afectius i socials de la persona. Cal formar parlants plurilingües i interculturals. L’assoliment de la competència plena en català, la llengua pròpia de Catalunya, juntament amb el mateix nivell d’assoliment en castellà, la llengua de l’Estat, proporcionarà a l’alumnat la competència que li cal per tenir les mateixes oportunitats a l’hora d’afrontar els reptes de la vida professional.
Els components del departament de llengua i literatura catalanes són:
GEORGINA MARTÍNEZ VAL, coordinadora pedagògica i professora de 2n de batxillerat i de la matèria optativa d’arts escèniques a 4t d’ESO.
XAVIER BELENGUER BERMEJO, coordinador i professor de 1r d’ESO i de l’ATD a 2n d’ESO.
MARC ROVIRA JUSTRIBÓ, professor de 3r d’ESO, de 1r de batxillerat i tutor de 3rC.
MARIA CARME CALATAYUD ARMENTANO , professora de 3r d’ESO i de 1r de batxillerat
INÉS CAZORLA SEBASTIÀ, professora de 2n d’ESO i de l’ATD de 4t.
MONTSERRAT CASALS CROSAS, professora de 3r d’ESO, de l’ATD de 1r i 3r i cap de departament.
A l’etapa educativa de l’ESO, el nostre departament participa, des de fa anys, en diversos projectes d’àmbit territorial, com ara el concurs PICALLETRES, el CERTAMEN DE LECTURA EN VEU ALTA de Catalunya i el de Sant Joan Despí.
Realitzem col·laboracions amb les dues biblioteques municipals per impulsar el gust per la lectura.
Organitzem activitats lligades als llibres de lectura que treballem a classe, com ara la gimcana a Sant Pol de Mar construïda a partir de la novel·la “Un estiu amb l’Anna” de Núria Pradas, o els booktrailers realitzats en grups a partir de la lectura de “El pou darrere la porta” de Josep Sampere.
Assistim al teatre i al cinema quan valorem que les obres o les pel·lícules de la cartellera són del nostre interès.
Cada any celebrem la SETMANA DE LES LLENGÜES, que té com a clausura la Diada de Sant Jordi, amb un acte a l’auditori Miquel Martí i Pol, en el qual lliurem els premis del concurs literari. Durant aquests dies, a les classes de llengua del centre (castellà, català, anglès, francès, alemany, llatí i grec), treballem altres aspectes, sobretot amb un plantejament lúdic i tenint en compte les efemèrides literàries anuals.
Des de la matèria d’arts escèniques, a 4t d’ESO, seguim col·laborant en el projecte de confecció d’un curtmetratge a tres bandes, juntament amb l’altre institut del poble i amb l’esplai El Nus. L’alumnat participa en totes les fases del projecte: tria del tema, construcció del guió, cerca dels espais, realització de la filmació i estrena amb col·loqui inclòs a l’auditori Mercè Rodoreda.
A l’etapa del batxillerat, visitem la Catalunya Nord. La idea del viatge és, d’una banda, conèixer dues icones del patrimoni cultural i literari d’aquest territori (Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà) i de l’altra, explorar l’estat de salut de la llengua catalana en aquesta zona del domini lingüístic.
Durant el curs de 1r de batxillerat, l’alumnat manté un intercanvi epistolar amb companys del mateix nivell d’un institut d’Elx. Això permet treballar l’expressió escrita en el registre col·loquial, que no se sol treballar de manera curricular, i veure trets dialectals d’una altra part del domini lingüístic.
També realitzem un itinerari literari pels barris de Barcelona retratats per la nostra novel·lista més universal, Mercè Rodoreda. En aquest itinerari, alhora, visitem un refugi antiaeri.
El Departament disposa de tot tipus de diccionaris, llibres de text, llibres de consulta i materials audiovisuals per a la preparació de les activitats escolars. També disposem d’una sèrie de lots de llibres de lectura per als quatre nivells de l’ESO que deixem en préstec a l’alumnat al llarg del curs escolar per tal que les famílies no s’hagin de fer càrrec d’aquesta despesa.
Proporcionem llibres de lectura a la biblioteca del centre dels quals l’alumnat pot disposar. Així mateix, hem dotat de diccionaris les aules d’ESO i batxillerat.
- No hi ha cap altre contingut
Cap de Departament
Guies Docents
PLANS DOCENTS LLENGUA I LITERATURA CATALANES – CURS 2023-24
BATXILLERAT
Arxius: