Llengües Estrangeres

Descripció

WELCOME! BIENVENUE! WILKOMMEN!

Vivim en un món global que canvia cada cop més ràpid. La gent té moltes més oportunitats de viatjar que abans i /o té la possibilitat de contactar amb gent d’arreu per Internet. Els intercanvis internacionals tenen lloc a tots nivells: en l’educació, a la feina, per plaer…i cada dia van augmentant. Definitivament, la globalització ens afecta a tots.

Parlar una llengüa estrangera és una necessitat que s’està convertint ràpidament en obligació. Hi ha moltes raons per aprendre una llengua estrangera: molta gent potser haurà de viure i treballar en un altre país, moltes empreses demanen al seu personal que sigui competent com a mínim en un altre idioma…necessitem altres llengües si volem tenir accés a un ventall d’informació més ampli…necessitem els idiomes si realment ens volem desenvolupar com a individus i adaptar-nos fàcilment a noves realitats i situacions.

Erasmus + (Anglès) 

Al febrer de 2022, l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia ha rebut l’Acreditació Eramsus+ (KA120) tant en Educació Escolar com en Formació Professional. Això ens atorga fons i llibertat per fer més mobilitats de curta i llarga durada fins el 2027. El nostre objectiu és que la major part dels alumnes del nostre centre tinguin l’oportunitat de marxar i viure l’experiència d’estudiar i treballar a l’estranger, independentment dels seus recursos econòmics.
Amb aquest projecte pretenem promoure la interculturalitat, millorar la competència lingüística, fomentar els valors d’inclusió a la diversitat, potenciar l’ús de les TIC i conscienciar sobre la lluita contra el canvi climàtic.
Durant aquest primer curs de la nostra acreditació, volem destacar dues mobilitats:
A 3r i 4t d’ESO realitzem un intercanvi amb la Scoala Gimnaziala Sfantul Nicolae de Targu Jiu (Romania). 12 alumnes participen durant 1h setmanal a un projecte que engloba les temàtiques de l’art i la tecnologia. Al mes de gener, els alumnes romanesos van visitar-nos, i al març nosaltres fem una visita al seu centre.
Podeu veure com avança aquest projecte a la següent adreça: https://sites.google.com/xtec.cat/erasmus-2022-2023/p%C3%A0gina-principal
A 1r de Batxillerat, dues alumnes realitzaran una mobilitat d’un mes al Gymnasium Limmer de Hannover. Allà assistiran a classe i a activitats extraescolars i viuran amb dues famílies alemanyes.

Auxiliars de Conversa (Alemany/Anglès)

Enguany el nostre centre ha tingut el plaer d’acollir durant el primer trimestre del curs a l’auxiliar de conversa d’Alemanya, la Kimberly Schulte. I ara, al segon trimestre, en Theodore Knopf, provinent dels Estats Units, ens donarà suport a les classes d’anglès.

La figura d’aquests auxiliars nadius esdevé una gran oportunitat d’interacció intercultural molt engrescadora i motivadora per al nostre alumnat en l’aprenentatge de les llengües alemanya i anglesa, i en el desenvolupament de les seves competències comunicatives i lingüístiques.

La Kimberly va intervenir en totes les classes de llengua alemanya de 1r a 4t d’ESO, així com també en algunes classes d’anglès fins a 1r de Batxillerat. En Theo intervé en algunes classes d’anglès a alumnes de 4t d’ESO, 1r de Batxillerat i d’FP. Els auxiliars de conversa dinamitzen sobretot les activitats de comprensió i d’expressió oral, i totes aquelles activitats que tenen un caire cultural.

+ Projecte lingüístic d’intercanvi de vídeos amb estudiants dels Estats Units (Anglès) Curs 2020-21 

Aquest curs alguns dels nostres alumnes d’últims cursos de l’ESO i de Batxillerat estan preparant uns vídeos que seran intercanviats amb un grup d’estudiants del Hugh High School de Reno (Estats Units). Els vídeos han de tractar algun aspecte relacionat amb el lloc on viuen, ja sigui la seva ciutat, regió o país. Els alumnes poden escollir parlar del que més els interessi tot fent servir les dues llengües de comunicació de l’intercanvi: anglès i castellà. Aquest projecte lingüístic d’intercanvi de vídeos és una bona oportunitat per als alumnes per desenvolupar tant les seves habilitats comunicatives com la seva creativitat!

+ Projecte: Llibre viatger (Alemany) Curs 2020-21 

Amb els alumnes de l’escola Gesamtschule-Bremen Mitte hem començat un projecte molt especial: ens fet arribar un llibre viatger amb fotos, dibuixos i textos, així com un vídeo on els hem pogut conèixer d’una forma més directa i divertida. Un cop llegits els textos, els nostres alumnes han escollit amb qui volen mantenir correspondència. Els hi ha fet molta il·lusió i estan molt motivats amb la idea!
Els alumnes es comunicaran mitjançant aquest llibre que anirà viatjant durant tot el curs de Bremen a Sant Joan Despí i viceversa. Però, no només es comunicaran mitjançant el llibre viatger, sinó que també ho faran mitjançant la gravació de vídeos que ens ajudaran a practicar l’expressió oral dels temes que anem tractant a l’aula.

Sortides acadèmiques 

Una vegada a l’any, l’alumnat de primer i segon d’ESO va a veure una obra de teatre en anglès. Aquesta activitat està subvencionada, parcialment, per l’Ajuntament de St. Joan Despí.

Ana Cristina Berna
Elisabet Corominola
 M. Rosa Ena
 Judith Fusté
 Ana M. González
 Raquel Lendines
 Cristina Lucerón
 Albert Molins
 Irene Ortega
David Pérez
 Mónica Pinto
 Carles Piquer
Raquel Ramal
 Esther Ribas

Sharing to Learn: Experiència d’aprenentatge-servei en llengua estrangera (Anglès) 

Ja fa alguns cursos que el nostre institut participa en el projecte lingüístic Sharing to Learn amb el doble objectiu d’afavorir l’intercanvi i la col·laboració entre alumnat de diferents etapes educatives i de millorar l’expressió oral en llengua anglesa. En aquest projecte participen un total de 10 alumnes de 1r de Batxillerat que col·laboren amb el professorat especialista d’anglès de primària donant suport una tarda a la setmana en les classes de conversa en llengua anglesa a algunes de les escoles de primària de Sant Joan Despí.

 

Col·laboració amb l’EOI de Cornellà – Anglès 

El nostre centre està treballant per fer d’enllaç entre els nostres estudiants i l’Escola Oficial d’Idiomes de Cornellà. Des de fa anys els nostres alumnes es presenten a les proves de certificació de nivell B1 i B2 d’anglès a través del Pla Delta.

També som centre seleccionat en el Programa experimental de suport a la certificació dels coneixements de llengües estrangeres. La finalitat és fomentar als centres participants, amb el suport de les Escoles Oficials d’Idiomes, la certificació dels coneixements de llengua estrangera, adquirits per l’alumnat d’ensenyaments secundaris, de forma que s’afavoreixi el progrés del rendiment acadèmic en les llengües estrangeres i la millora de la transparència de les competències adquirides. Aquest programa preveu una col·laboració amb les Escoles Oficials d’Idiomes i facilita la creació d’una xarxa de col·laboració entre els centres d’un mateix territori i les seves EOI de referència.

També participem en el Projecte FP & EOIs Together per a fomentar la col.laboració entre alumnat de formació professional i el de la EOI de Cornellà. Aquest projecte, que té com a objectiu la millora de les competències orals en llengües estrangeres, més concretament en la llengua anglesa, i el coneixement de les dues institucions, preveu un treball conjunt de conversa entre alumnes d’EOI i d’FP.

Col.laboració amb el Goethe Institut – Alemany 

L’alemany és una assignatura optativa que s’ofereix al nostre centre amb molt bona acceptació. Es pot cursar com a assignatura optativa de 1r a 4rt de l’ESO. Aquesta optativa dóna la possibilitat de presentar-se als exàmens oficials de l’A1 i en un futur l’A2 a través del Goethe Institut, entitat que ens ha facilitat material i llibres en alemany de forma gratuïta i a través del qual tenim la possibilitat de fer un taller de teatre durant la setmana de les llengües.

Beques

Beca a Irlanda (Anglès) Curs 2019-20

Anualment l’Ajuntament de St. Joan Despí concedeix una beca per a una estada lingüística a Irlanda durant l’estiu. Hi pot participar tot l’alumnat de primer de Batxillerat  i s’otorga a l’alumne que fa la millor presentació en anglès davant d’un tribunal format pel professorat d’anglès i membres de l’ajuntament.

Beca de l’EIM (UB) de Sant  Joan Despí (Anglès) Curs 2019-20

L’Escola d’Idiomes Moderns ofereix anualment una beca per cursar estudis al seu centre. Es adjudicada a un/a alumne/a de 4 d’ESO i es cursen els estudis l’any acadèmic següent, a primer de Batxillerat.

DELF  (Francès)

Des de l’any 2014, presentem els nostres alumnes a les proves del DELF scolaire del nivell A2 i B1 organitzades conjuntament pel Departament d’Ensenyament i el Servei de Cooperació i d’Acció Cultural de l’Ambaixada de França. Les proves solen tenir lloc al mes d’abril.

Programes de mobilitat amb el Quebec (Canadà) i França – Francès Curs 2019-20

Ja sigui al Quebec (Canadà) o a Grenoble (França), l’objectiu d’aquests programes de mobilitat és promoure l’intercanvi d’estudiants de secundària per a que puguin fer una estada en centres educatius de Catalunya i Quebec (3 mesos) o França (1 mes) per millorar les seves competències en la llengua estrangera del país de rebuda.

Durant el primer trimestre d’aquest curs 2019-2020 vam rebre al nostre centre l’Olivier (Quebec), que va estudiar 4t d’ESO i va viure amb la família d’en Guillem. Durant aquest segon trimestre, en Guillem estarà tres mesos estudiant al Quebec i vivint amb la família de l’Olivier.

Aquest segon trimestre dues alumnes de 4t d’ESO, la Laia i la Mireia, van marxar un mes a estudiar a Grenoble com a alumnes d’intercanvi. Ara estem a punt de rebre l’Erine (Grenoble) que vindrà un mes a estudiar al nostre centre i viurà amb la família de la Mireia.

La meva estada a Canadà (pdf)

Aquest departament no te infraestructura.

No hi ha cap altre contingut