ERASMUS+

imagen.png

Què és Erasmus+ ?

El programa Erasmus+ és la resposta de la UE als reptes socioeconòmics actuals. Es tracta d’una estratègia coordinada per al creixement i l’ocupació, de la qual l’educació i la formació en son una part integral. La inversió en educació i formació es considera clau per al desenvolupament del potencial personal, l’adquisició de noves habilitats i l’increment de les perspectives laborals.

L’objectiu principal del programa Erasmus+ és l’aprenentatge permanent i desenvolupament de les persones en els àmbits educatiu, professional i personal. Està emmarcat dins de dues polítiques europees que en dictaminen els objectius principals: L’Espai Europeu d’Educació 2025 i el Pla d’Acció Digital 2021-2027.

Aquest projecte rep el finançament de l’Agència Nacional Espanyola (SEPIE), del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Sant Joan Despí. 

Experiència prèvia

L’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia té experiència en diversos programes de mobilitat i projectes Erasmus+. A l’ESO ja vam participar en projectes KA229 de curta durada:

  Premis

  Enguany, tant la professora Maria Rosa Ena com l’alumne Ibrahim Nassiri han estat premiats a la cerimònia dels premis al concurs d’experiències formatives a l’estranger Erasmus al qual han enviat els seus vídeos compartint un vídeo  com a mostra de les experiències viscudes en aquests projectes:

   S’hi han presentat 32 centres de tota Catalunya amb 53 vídeos i el nostre institut ha guanyat el dos segons premis de les 2 categories per a les quals hem presentat 2 vídeos (1 de professorat i 1 d’alumnat CFGM). 

   Aquests premis són motiu d’orgull i satisfacció per a tota la comunitat educativa.

   Curs actual fins 2027

   Des del 2021, i en una primera convocatòria que durarà fins el 2027, l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia és un centre Erasmus+ acreditat tant en Educació Escolar (KA120-SCH) com en Cicles Formatius de Grau Mitjà (KA120-VET) i Grau Superior (Carta ECHE). L’acreditació son el primer pas per rebre beques de mobilitat d’alumnat i professorat cada curs escolar. Aquesta acreditació va lligada a uns objectius que han de millorar el centre de manera global i enriquir les nostres maneres de fer amb bones pràctiques. Els objectius del projecte son els següents:

     • Millorar la competència lingüística en llengües estrangeres, tant de l’alumnat com del professorat. Volem que cada cop més membres de la comunitat educativa tinguin l’oportunitat d’aprendre i certificar, al menys, una llengua estrangera.

     • Promoure la interculturalitat i el patrimoni europeu.

     • Fomentar valors d’inclusió, diversitat i tolerància. Per aquest motiu, part de les beques estan destinades a alumnes en risc d’exclusió social i/o necessitats especials.

     • Fomentar la digitalització a les aules per millorar les competències transversals i la creativitat dels alumnes utilitzant, principalment, eines TIC.

     • Participar en mobilitats internacionals i obrir el centre a les oportunitats Erasmus+. Creiem que és tant important rebre alumnat i professorat estranger com marxar, i, per aquest motiu, volem obrir les portes als centres europeus a venir i compartir aprenentatges i bones pràctiques.

     • Fomentar la lluita contra el canvi climàtic.

    Durant aquest primer curs de l’acreditació (2022-2023) hem rebut pressupost per iniciar un nou projecte Erasmus+ d’acord amb l’acreditació KA120. Els projectes KA121 es demanen cada any i garanteixen un mínim de beques de mobilitat pels alumnes i els docents del centre. 

    En Educació Escolar (ESO i Batxillerat) hem dividit el projecte en tres: 

      • D’una banda, donarà la possibilitat a 12 alumnes de 3r i 4t d’ESO de desenvolupar l’ús de les tecnologies pel disseny artístic, i fomentarà l’ús de la llengua anglesa per treballar envers aquestes matèries. També serà la llengua vehicular per comunicar-nos amb Romania, el país amb què farem les mobilitats. Concretament, anirem a un centre de la localitat de Targu Jiu. De la mateixa manera, rebrem alumnes romanesos del segon cicle de l’ESO durant una setmana al mes de gener. Podeu veure les activitats realitzades en la web del projecte ERASMUS+:

      • D’altra banda, dos alumnes de 1r de Batxillerat rebran una beca d’un mes per estudiar a un centre públic d’Alemanya, concretament a la ciutat de Hannover, a l’institut Gymnasium Limmer. Podeu seguir l’experiència de les alumnes al següent link: https://sites.google.com/xtec.cat/hannover-2023

      • Quant a formació del professorat, les professores Esperanza Pérez i Mar Martín realitzaran una estada de job shadowing (aprenentatge per observació) a les ciutats de Cholet (França) i Herdecke (Alemanya), respectivament. La professora Judith Fusté anirà a Palermo (Itàlia) a realitzar un curs d’aprenentatge sobre la prevenció de conflictes i abandonament escolar, i la professora Carme Trulls anirà a Amsterdam (Països Baixos) a fer un curs d’aprenentatge sobre la gestió de l’estrès i el benestar emocional dels docents. En tornar, totes en faran difusió a la resta del claustre.

     També gaudirem de formació del professorat a l’estranger, job shadowings en centres Europeus (aprenentatge vers l’observació) i convidarem formadors experts al nostre centre per aplicar en la nostra tasca docent.

     Cicles Formatius comptem amb dos tipus de beques de mobilitat d’estudiants i personal d’educació, són les anomenades VET (CFGM) i HED (CFGS).

     Les beques de mobilitat d’estudiants donen la possibilitat a l’alumnat de cicles formatius de realitzar una estada formativa d’un mes en pràctiques en centres de treball europeus. Aquesta experiència permet a l’alumnat guanyar en enriquiment personal (autonomia, confiança, culturalitat, pluralitat…) però sobretot enriquiment professional: destacar el CV, millorar en les habilitats comunicatives en llengua estrangera, adquirir i consolidar tècniques de treball de la seva formació professional, i obrir-se les portes del món laboral a Europa.

     Durant el curs 2021-2022 s’han realitzat:

       • 2 mobilitats d’estudiants del CFGM Activitats comercials a Orleans (França) amb l’empresa Carrefour.

       • 3 mobilitats d’estudiants del CFGM Cures Auxiliars d’infermeria: una a Orleans (França), una a Forlì (Itàlia) i una a Roma (Itàlia) en centres residencials i centres de dia per persones grans.

       • 2 mobilitats d’estudiants del CFGM Emergències sanitàries a Forlì (Itàlia) a les ambulàncies de Creu Roja Itàlia.

      Mentre que les beques de mobilitat del professorat permeten realitzar cursos i formacions a l’estranger, realitzar estades d’aprenentatge per observació i convidar experts estrangers a les Vocational Workshops anuals.

      Durant el curs 2022 i inici del curs 2023 s’hauran realitzat:

        • 2 estades d’aprenentatge per observació de professorat de la família professional de Comerç al centre Am Lämmermarkt a Hamburg (Alemanya)

        • 1 curs de formació a l’estranger d’un professor de la família professional de Sanitat a la seu danesa de l’empresa de transport sanitari FALCK.

       A més a més de les mobilitats, l’institut aposta per l’intercanvi i la col·laboració internacional, emprenent-se aquest curs un projecte d’intercanvi virtual amb el centre alemany Am Lämmermarkt entre l’alumnat de Comerç Internacional d’ambdós centres.

       Com ja és tradició a l’institut Francesc Ferrer i Guàrdia, formar part del projecte Erasmus+ ofereix a l’alumnat i al personal educatiu avançar en el plurilingüisme de l’educació, normalitzar la interculturalitat i fomentar una visió inclusiva i verda del futur de la nostra societat.

       Personal docent de referència d’ERASMUS+ al nostre centre.

       Directora: M Rosa Ena.

       Coordinador Erasmus+: Raquel Lendines i Judith Fusté.

       Coordinadora de mobilitat internacional: Àurea Peralba

       Cap d’Estudis CCFF: Ignasi Aguirre.

        Declaración de política Erasmus+ (Erasmus+ Policy Statement)

        Informació de caràcter general

         La Formació Professional al nostre centre (Cicles Formatius) Currículums i orientació d’ensenyaments professionals

          Altres cursos

          Curs acadèmic 2019/20

          Visita a Carluke (Escòcia)

          Curs acadèmic 2018/2019

          Curs acadèmic 2017 / 2018

          El YASIN i l’ÁLEX són alumnes de la família professional de Comerç i màrqueting del nostre centre i a continuació ens expliquen les seves experiències dins el projecte de mobilitat ERASMUS +

          + informació (Departament d’Ensenyament)  

          imagen.png

          imagen.png