Servei Comunitari

El marc educatiu actual entèn l’educació com una eina de millora social que ha de ser capaç de formar éssers complerts, amb una dimensió tant intel·lectual com humana i moral. En aquest sentit, cal avançar en aquelles competències que recullen els valors i habilitats cíviques i tenir present la necessitat de formar ciutadans i ciutadanes qualificats, però també reflexius i capaços d’analitzar l’entorn en què viuen i de comprometre’s en la seva millora.

Partint d’aquesta premisa, i d’acord amb l’article 79.1 e) de la Llei d’educació, el Departament d’Educació posa en marxa el Servei comunitari per a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, amb la finalitat de garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.  

Al nostre centre, pioner a Sant Joan Despí en aquest projecte, entenem aquesta necessitat de dur a terme polítiques orientades al foment d’una ciutadania activa i compromesa, a l’impuls de la participació i la implicació dels joves en allò col·lectiu i/o comunitari, i a la generació i el desenvolupament de propostes i dinàmiques adreçades al progrés social.

És per això que implementem aquest projecte de manera generalitzada durant el primer any del segon cicle d’ESO i el fem extensiu a totes les institucions i entitats del nostre municipi que s’avinguin a participar.

Els centres educatius i les entitats amb els/les que hem col·laborat en les passades edicions són l’Escola Espai 3, el CEIP “Joan Perich”, el CEIP “Pau Casals”, l’Escola Roser Capdevila, l’Escola “Sant Francesc d’Assís”, el CFA “Arquitecte Jujol”, l’Esplai “El Nus”, el Club d’Esplai El Tricicle, la Residència Sophos, la Biblioteca “Martí i Pol”, la Biblioteca Mercè Rodoreda, Solidança, la Creu Roja, el Centre Mediambiental l’ARREL, l’Àrea Metropolitana Barcelona i l’Ajuntament de Sant Joan Despí.

L’actual situació sanitària ens va obligar a reformular el projecte, tot adaptant-lo a les mesures de seguretat i d’higiene. No obstant això, continuem amb el compromís social impulsant iniciatives de cooperació i millora de la nostra comunitat especialment en els àmbits de suport a les necessitats bàsiques, intercanvi generacional, medi ambient, lleure, patrimoni cultural, solidaritat i cooperació, preservació i manteniment del medi urbà i participació ciutadana.

A l’actualitat tenim contacte amb la Residència Sophos de Sant Joan Despí i realitzem contactes intergeneracionals entre els nostres alumnes i els avis. Es fan activitats engrescadores com ara la Postal de Nadal o compartir estones amb els jocs de taula que proporcionen vincles d’amistat i cooperació. Els resultat de les diferents trobades és maravellós i es pot observar en les mirades dels avis i dels nostres nens i nenes. És tota una experiència plena d’Il·lusió i satisfacció.